Buurtcoach

In Ouder-Amstel zijn diverse buurtcoaches actief.

Wat doen die buurtcoaches?

De buurtcoaches zetten zich in voor hun eigen vereniging, maar proberen daarnaast ook het sport- en cultuuraanbod in de gemeente in het algemeen uit te breiden en te ‘verrijken’. Dat doen ze door actief de samenwerking tussen sportverenigingen, scholen en culturele organisaties te stimuleren.

Margit Rechtuijt, Anita Vlug en Joëlle Goudsmit

Buurtcoaches Gezonde Leefstijl voor Ouderen

Ouder-Amstel kent vele mogelijkheden op het gebied van bewegen en het nastreven van een gezonde(re) leefstijl. Zowel voor gezonde, fitte mensen als mensen met klachten of beperkingen.

Deze zijn niet voor iedereen altijd even makkelijk te vinden. Soms is er ook geen passend aanbod. Onder de noemer ‘Gezonde Leefstijl’ helpen wij mensen (55+ en/of met een beperking) met het vinden van passende, leuke beweegactiviteiten. Wij geven hierin advies en (helpen met het) organiseren nieuwe activiteiten. Dit doen wij in samenwerking met lokale beweegaanbieders, het welzijn en de eerstelijns gezondheidszorg. Denk bijvoorbeeld aan de diverse cursussen bij Coherente zoals Yoga en Meer Bewegen voor Ouderen, de Beweegmarkt, fietsvoorlichting, rollatorwandelen en valpreventietrainingen.

U kunt altijd bij ons terecht voor advies of ondersteuning.

Joëlle Goudsmit

Coördinerende buurtcoach sport en cultuur 4-12 jaar

Joëlle Goudsmit Sport is al van jongs af aan mijn passie. Jaren lang heb ik fanatiek geturnd en dit is uitgegroeid tot mijn eerste bijbaan. Ik heb turntrainingen gegeven aan zowel jongens als meisjes. Naast turnen kan ik erg genieten van een weekje op de latten in de sneeuw. Mijn passie voor sport heeft ervoor gezorgd dat ik in 2011 ben begonnen aan de opleiding Sport, Management en Ondernemen. Deze studie heb ik juni 2015 succesvol afgerond.

Een leven lang fit begint vanaf het moment dat je de eerste stappen kan zetten. Als coördinator combinatiefunctionaris ga ik verbindingen creëren tussen de scholen en de sport- en cultuuraanbieders in Ouder-Amstel. Zodat de sport- en cultuuraanbieders dichterbij de kinderen komen en er win-win situaties gecreëerd worden. Ook wil ik samen met de verenigingen en scholen zorgen voor een structureel sport- en cultuuraanbod. En ga ik vanuit mijn functie bij Coherente verschillende sport- en cultuuractiviteiten organiseren voor kinderen van vier tot twaalf jaar.

Buurtcoach CTO’70 volleybal 

CTO’70 Volleybal – Sportspeeltuin

De Sportspeeltuin van CTO’70 Volleybal is er speciaal voor de 4 tot 7 jarigen. Elke week worden de lessen gegeven aan de kinderen, waardoor zij zich op een speelse wijze motorisch breed ontwikkelen.

De basis is belangrijk. Daarom zitten de lessen van de Sportspeeltuin vol met spelletjes die gericht zijn op evenwicht en coördinatie, klimmen en klauteren en behendigheid met en zonder bal. De kinderen klaarstomen voor het volleybal is niet het doel, maar geregeld zullen er wel oefeningen zijn met de bal.

CTO’70 Volleybal – Bootcamp

Op verzoek van jeugdleden van CTO’70 Volleybal zijn we begonnen met bootcamplessen om op die manier de kracht en conditie naar een hoger niveau te brengen.

De bootcamplessen worden voornamelijk georganiseerd in de buitenlucht (alleen bij slecht weer gaat de groep naar binnen) en staan onder leiding van een gediplomeerde trainer.

Cintha en Inge Boersma

Buurtcoach Volleybal Vereniging Ouderkerk

Wij zijn de zussen Cintha en Inge Boersma en zijn na tientallen jaren weer lid van Volleybal Vereniging Ouderkerk. Bij deze club zijn wij als kind begonnen en nu dus weer terug van weg geweest. Cintha heeft haar plezier voor het volleybal kunnen uitoefenen in Italie, Brazilie en het Nationaal team (Olympische Spelen 1992 en 1996) en Inge in Frankrijk, de Nederlandse eredivisie en op de stranden, naast haar studie aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (sportlerares). Tegenwoordig begeleidt Cintha jonge mensen die willen sporten en studeren in Amerika. Inge geeft Inge kinderyoga, meditatie en mindfulness op een basisschool.

Onze hele familie is opgegroeid met volleybal en wij proberen onze kennis hiervan zoveel mogelijk door te geven aan de Ouderkerkse jeugd. Wij organiseren sinds 2 jaar, in samenwerking met Coherente, schoolvolleybaltoernooien en clinics voor alle groepen 4 t/m 8 van de drie basisscholen in Ouderkerk. Ook zijn wij actief bij de jeugd binnen VVO.

Naast de jaarlijks terugkerende volleybalclinics en schoolvolleybaltoernooien, gaan wij dit vanaf september 2017 uitbreiden met smashball voor de groepen 6 t/m 8. Hieraan koppelen we ook een scholentoernooi. Door de smashballclinics tijdens de gymlessen aan te bieden, bereiken we hiermee alle kinderen van groep 6 t/m 8 die in Ouderkerk naar school gaan. We vinden hierbij het samenwerken, het bewegen zelf en natuurlijk het plezier maken, heel belangrijk. Smashball is een onderdeel van volleybal maar gericht op het smashen. Vanaf de eerste oefening wordt er dus al gesmasht. En het leuke is: iedereen kan dit. Het aantal jongens dat op een volleybalvereniging is, neemt landelijk helaas erg af en wij hopen door smashball steeds meer jongens enthousiast te maken voor deze leuke sport. Uiteraard is smashball ook zeer geschikt en leuk voor meiden die (hard) tegen een bal willen slaan!!

Ferry van der Meulen

Buurtcoach CTO’70 voetbal 

Laat ik mij aan u voorstellen: ik ben Ferry van der Meulen 28 jaar. Sinds de start van het seizoen 2017-2018 ben ik als combinatiefunctionaris aangesteld door CTO ’70. Mijn werkzaamheden bestaan uit twee speerpunten.

  1. Om de onderbouw jeugd ( leeftijd onder 8 t/m onder 13) naar een hoger niveau te brengen. Door een duidelijke training structuur aan te brengen. Belangrijk is om de ouders/vrijwilligers zodanig te ondersteunen middels handvatten in trainingsmodules dat er een topsportklimaat ontstaat. Uiteindelijke doel is dat er aan het einde van het seizoen kinderen het gevoel hebben dat ze wat geleerd hebben en natuurlijk het allerbelangrijkste dat de kinderen veel plezier hebben in de trainingen.
  2. Een tweede speerpunt is het laten groeien van het G-voetbal bij CTO ’70 met een jeugdteam. Hiervoor werk ik nauw samen met Prisma en Sportservices in Amsterdam. Deze groep beslaat de leeftijd van 12 t/m 18 jarige. Met deze ontwikkeling proberen wij bij CTO ’70 een doorstroming te bereiken naar de al reeds bij ons spelende oudere G-spelers.

Dit is het kort een beschrijving van mijn werkzaamheden bij CTO ’70.

Marianne Hoek

Buurtcoach voor het Muziekcollectief

Ik ga samen met een aantal collega’s muzieklessen geven aan kinderen van de basisscholen en BSO. We ondersteunen leerkrachten bij het muziek onderwijs en geven naschoolse workshops muziek.
Behalve de combinatiefunctionarissen voor sport is er ook een in het leven geroepen voor muziek. Als u genoeg gesport hebt kunt u wat bijkomen met een vrolijke muziekworkshop! Omdat ik combinatiefunctionaris een akelig ambtenarenwoord vind noem ik het liever cultuurcoach. Wij bieden hulp bij het maken van een leerplan en zijn op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van cultuureducatie. Ik heb als cultuurcoach al op één van de scholen leerkrachten een korte bijscholing gegeven.

Marianne Hoek

De reacties waren positief, de leerkrachten hebben weer veel nieuwe ideeën opgedaan om met de kinderen te gaan uitvoeren. In het verleden heb ik als vakleerkracht muziek op verschillende basisscholen gewerkt. Ook heb ik een aantal lange muziekprojecten begeleid en vele workshops gegeven. Bij het Muziekcollectief werk ik al heel lang. Ik geef blokfluitles, muzikale vorming, begeleid samenspelgroepen en daarnaast ben ik ook coördinator van het Muziekcollectief. Ik heb een conservatoriumstudie hoofdvak blokfluit gedaan (ja echt, dat is een serieus en volwaardig instrument) en ik heb HBO pedagogiek afgerond. Ik vind het heerlijk om samen met kinderen muziek te ontdekken en te zien hoeveel plezier kinderen beleven aan bezig zijn met muziek. Het is altijd feest met muziek!

 

Marco Medik

Buurtcoach en manager van het Amstelbad 

Buurtcoach R.Z.K. Vereniging de Amstelgeuzen

Binnenkort meer informatie.

 

Buurtcoach Watersportvereniging Ouderkerkplas

Binnenkort meer informatie.