OUDERKERK Stichting Coherente en drie basisscholen uit Ouderkerk vierden vrijdag 12 april voor het zesde jaar op rij de Koningsspelen. Bijna 1000 leerlingen van het Kofschip, de Amstelschool en de Jan Hekmanschool kwamen ’s ochtends naar de velden van SVO en het Amstelbad. Voor elke leeftijdsgroep stonden er leuke, uitdagende, sportieve en culturele activiteiten op het programma. Veel lokale organisaties verzorgden één of meerdere onderdelen. De leerkrachten en hulpouders zorgden voor begeleiding. 

De jongste leerlingen van groep één tot en met vier gingen langs vier velden met elk wat anders te beleven. Er was een veld waar de leerlingen aan de slag gingen met circusonderdelen zoals ballopen, bordjes hoog houden, koorddansen en acrobatische kunstjes. Op een ander veld gingen de kinderen springen en klauteren op luchtkussens. Na een aantal keer heen en weer springen en rennen werd het best vermoeiend en was het tijd voor de pauze. De kinderen genoten niet alleen van hun eigen pauzehap, maar ook van het gesponsorde stuk fruit en krentenbol van Plus Vreeswijk. Na de pauze stonden nog twee velden op het programma. Op het ene veld belandden de kinderen bij het dans-yoga onderdeel. Hier gingen ze eerst aan de slag met yoga onder begeleiding van Irma. Daarna gingen ze los op muziek onder begeleiding van dansschool DFC Ouderkerk. Bij het laatste onderdeel stond onder andere samenwerken centraal, begeleid door Francis van boelwijs kindercoaching. Ze moesten als klas zoveel mogelijk water naar de overkant brengen. Daarnaast werd er gevoetbald en muziek gemaakt met Muziekschool Ouder-Amstel. In de loop van de ochtend liet de zon zich steeds vaker zien waardoor het erg aangenaam was op de velden. 

AMSTELBAD De groepen vijf en zes hadden hun Koningsspelen in het Amstelbad. De kinderen hebben daar van alles gedaan zoals midgetgolf, tafeltennis, estafette en dansen met dansschool DCF. Volleybal Vereniging Ouderkerk verzorgde een beachvolleybal clinic, het Historisch museum een quiz en het Muziekcollectief verzorgde een muzikale activiteit. Bij het onderdeel voetbal kregen de leerlingen een workshop van Nabil, oud profvoetballer. Ook was er een stormbaan waar de leerlingen zich uit konden leven. 

De leerlingen van groep zeven en acht waren al vroeg in de ochtend enthousiast en geconcentreerd bezig met estafette, hockey, trefbal en zorbbal. Ook het muzikale talent kwam omhoog tijdens het spel ‘raad het nummer’, verzorgd door het Muziekcollectief. Bij tienerpower hebben de leerlingen een bootcamp gehad verzorgd door Fit en Soul aan de Amstel. Het hoogtepunt van de activiteiten voor de leerlingen van groep zeven en acht was het bumperbal, begeleid door Kidzmovement. Hierbij zaten alle kinderen in een soort grote strandbal en alleen hun voeten staken er onderuit om te kunnen rennen. Terwijl de kinderen in deze grote ballen zaten, speelde zij een potje voetbal en konden ze elkaar omver botsen. 

KONINGSDANS De sfeer tijdens de Koningsspelen was onwijs gemoedelijk en ontspannen. Ook dit jaar werd de dag weer afgesloten met de speciale koningsdans. Nadat Wethouder Axel Boomgaars had afgeteld, startte de koningsdans. De enigen die gelukkig niet veel te doen hadden, waren de EHBO’ers. Leden van de fotowerkgroep van Coherente hebben een reportage gemaakt. Deze Koningsspelen zijn georganiseerd door stichting Coherente in samenwerking met de deelnemende basisscholen.