De gymles van de leerlingen van groep 7 en 8 van de basischolen het Kofschip, de Amstelschool en de Jan Hekmanschool werd overgenomen door een CrossFit atleet. De clinic begon met een korte introductie, wat is CrossFit? Het is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in één trainingsvorm. Na de introductie was het tijd om in duo’s op te warmen. De leerlingen moesten over elkaar heen springen en onder elkaar door kruipen. Nadat iedereen opgewarmd was gingen de leerlingen aan de slag met een technische beweging binnen het CrossFit, de clean-en-jerk. Dit is een van de olympic gewichthef onderdelen. Deze beweging wordt normaal uitgevoerd met een barbel. De leerlingen leerden de beweging aan met een stok. Stap voor stap ging de groep door de beweging heen. Tot dat uiteindelijk de eindvorm werd uitgevoerd met dumbells.

Na het technische deel was het tijd voor een duo crossfitwedstrijd. In tweetallen ervaarden de leerlingen hoe een CrossFit wedstrijd eraan toe gaat. Van tevoren was onbekend wat ze konden verwachten. Na de uitleg hadden ze een paar minuten voorbereidingstijd en toen werd er afgeteld; 3, 2, 1, GO. De leerlingen gingen in tweetallen om de beurt aan de slag met wallballs, opdrukken, burpees, box jumps en deadliften. Gezamenlijk als duo moesten de leerlingen zoveel mogelijk herhalingen behalen. Na de mini wedstrijd werd er gevraagd naar de scores. Alle leerlingen hadden onwijs hun best gedaan. Het ene tweetal had de oefening keurig uitgevoerd en de ander is wat slordiger geweest in de uitvoering maar had weer meer herhalingen. De les werd afgesloten met een kort eindspel.

Leerlingen die interesse hebben in CrossFit kunnen terecht bij de Tiener Powerlessen bij Fit en Soul aan de Amstel, meer informatie op www.fitandsoul.nl. Daarnaast zit er een Crossfitbox bij Bijlmer station: Reebok CrossFit 020, meer informatie op www.reebokcrossfit020.nl.