Afgelopen vrijdag 8 september is een groep ouderen op bezoek gegaan bij de Watersportvereniging Ouderkerkerplas. Het weer zat niet mee, waardoor we niet hebben kunnen zeilen op de plas. Ondanks dat was het een bijzondere en informatieve ochtend.

De watersportvereniging heeft een prachtig clubgebouw met mooi uitzicht. Vanuit het gebouw kijk je zo over de plas heen. Het bezoek begon met een lekker stuk vlaai en een kopje koffie. Daarna hebben Roger en Fleur, vrijwilligers van de vereniging, de groep geïnformeerd over het ontstaan van de vereniging en de achtergrond van de Ouderkerkerplas. Er kwamen veel verhalen los over de Ouderkerkplas. De meeste mensen hadden de enorme vrachtwagens met zand nog heen en weer zien rijden.

Na de introductie was het tijd voor een rondleiding. Iedereen kreeg een water- en winddichte zeiljas aan. Op het terrein werden de verschillende boten bekeken. Er waren veel verschillende boten, van boten voor kinderen tot wedstrijdboten. Ook werd uitleg gegeven over het verschillende materiaal en de boeien die in het water lagen. Er waren ook veel vragen; bijvoorbeeld over hoe de boten in het water komen en waarom sommige boten in het water liggen. Alles werd duidelijk uitgelegd. Na het informatieve deel wat het tijd om aan de slag te gaan. Bij normale weersomstandigheden zou de groep in kleine groepjes de plas op gaan om een stukje te zeilen. Dit houden ze nog tegoed en wordt gepland in het voorjaar.

Als alternatief ging Roger enthousiast met iedereen knopen. Iedereen kreeg zijn eigen touw en er werden verschillende knopen geoefend. In het begin werden de makkelijke knopen gemaakt, de halve steek en de acht knoop. Uiteindelijk was het tijd voor een lastigere knoop, de paalsteek. Het was even puzzelen voordat iedereen deze onder de knie had. De ochtend werd afgesloten met een gezamenlijke lunch. Deze activiteit is georganiseerd door de Watersportvereniging Ouderkerkerplas en stichting Coherente.