Fietsinformatiedag voor senioren

Helaas is gebleken dat ouderen op de fiets in toenemende mate het slachtoffer worden van een verkeersongeval. Veel oudere verkeersdeelnemers zijn zich onvoldoende bewust van hun afnemende vaardigheden in het verkeer en de risico’s die daarmee gepaard gaan. Dit was aanleiding voor de werkgroep Openbare Ruimte (voorheen RBOVV) om in samenwerking met Doortrappen.nl en stichting Coherente een bijeenkomst te organiseren waarbij veilig fietsen centraal staat.

Dinsdag 27 juni vond deze bijeenkomst plaats in het Dienstencentrum in Ouderkerk aan de Amstel. In de ochtend maakte fietscoach Ruud van de Nationale Fietsersbond de deelnemers bewust van de gevaren op de fiets en wat je kan doen om een val te voorkomen. Een aantal verkeersregels en -borden werd doorgenomen en dat leidde tot verhelderende inzichten. Ook kwam Sanne van Fysiotherapie Spits langs om de deelnemers voor te lichten over het belang van goed op- en afstappen en de houding op de fiets.

Na de voorlichting, waarbij ruim gelegenheid was ervaringen uit te wisselen, was het tijd om te lunchen in het Dienstencentrum, samen met de bezoekers en vrijwilligers van Co’s kamer. Na de lunch vertrok de groep richting Bindelwijk, waar de fietscoach een parcours had uitgezet op de parkeerplaats achter de sporthal. Op deze plaats konden de deelnemers oefenen met op- en afstappen, over een smalle lijn fietsen, slalommen en een scherpe bocht maken. Ook werden de fietsen van de deelnemers nagelopen op een aantal belangrijke onderdelen, zoals de stand van het stuur en het zadel, remmen en banden. Met zijn gereedschap heeft Ruud een aantal fietsen beter afgesteld, wat het veilig fietsen direct veiliger en makkelijker maakte. Tot slot vertrokken de deelnemers voor een korte fietstocht door Ouderkerk, met daarbij aandacht voor verschillende lastige punten en situaties. Halverwege de middag arriveerden we weer bij het Dienstencentrum. Het was een zeer interessante dag. Wilt u hier de volgende keer bij zijn? U kunt uw belangstelling telefonisch doorgeven door te bellen naar 020-4963673 of te mailen naar J.Goudsmit@Coherente.nl.