Watersportvereniging Ouderkerkerplas (WVOP) geeft dit vaarseizoen een impuls aan het wedstrijdzeilen voor de jeugd. Gestart wordt met wedstrijdtraining voor de jeugdzeilers in de Optimistklasse en deelname aan regionale wedstrijden.

Al enkele jaren organiseert WVOP zeil- en surflessen voor jeugd en volwassenen alsmede watersportkampen. ’We hebben nu meerdere kinderen die de afgelopen jaren enthousiast lessen hebben gevolgd in
de Optimist zeilboot en verder willen in de zeilsport’ aldus Bart de Zwart, coördinator wedstrijdzeilen jeugd bij WVOP. ‘Voor deze groep gaan we dit jaar het wedstrijdzeilen opstarten’.

Vanaf 15 april start WVOP daarom met wedstrijdtrainingen op de vrijdagavond voor Optimist zeilers in de leeftijd van 8 tot 14 jaar. De Zwart: ’Een aantal van onze jeugdinstructeurs was direct enthousiast over dit plan. Zij gaan deze trainingen nu ook verzorgen, waaronder ook ons succesvolle lid Robin Becker’. Robin zeilde zelf jaren op hoog nationaal niveau in de Optimistklasse en momenteel op wereldniveau in de 29-er klasse. ’De eerste vijf kinderen hebben zich al aangemeld voor deze training en we hebben nog plek voor maximaal vijf andere Optimist zeilers. Ook jeugdige zeilers die nog geen lid zijn van WVOP zijn meer dan welkom.’

Om het wedstrijdzeilen te stimuleren, gaat WVOP ook de traditionele vier clubwedstrijden dit jaar grootser aanpakken. Door een recente financiële donatie van het Schipholfonds kan de vereniging hiervoor nu ook professionele wedstrijdboeien aanschaffen. De Zwart: ’Een lang gekoesterde wens en een prachtige impuls voor het wedstrijdzeilen. Hiermee zijn we in staat om twee mooie wedstrijdbanen uit te leggen op de Ouderkerkerplas, waardoor we meer capaciteit hebben op een wedstrijddag’.

Ook neemt de vereniging dit jaar met een team Optimist zeilers deel aan de regionale Combi-Amsterdam wedstrijden en aan de Regionale Q-cup. ’We geven dit jaar bewust alleen een impuls aan het wedstrijdzeilen voor de Optimistklasse, hier zit het grootste potentieel. Zo kunnen we als vereniging ook ervaring opdoen met het wedstrijdzeilen. Uiteraard is het onze ambitie om ook in andere klassen op termijn het wedstrijdzeilen en -surfen te ontwikkelen’ aldus De Zwart.
Meer informatie over de Optimist wedstrijdtrainingen en wedstrijden vind je op de website www.wvop.nl of mail naar wedstrijden@wvop.nl. Via de website is het nu ook al mogelijk om je in te schrijven voor de reguliere zeil- en surflessen voor jeugd en volwassenen die starten vanaf mei.

Dit artikel is verschenen op www.dichtbij.nl. De foto is van Ed Gouverneur.